2015/02/01

Ranskalainen tarte au citron

Eli suomeksi sitruunatorttu ranskalaisittain :)
Sellasen tein lauantai iltana vielä kun niin kovin teki mieli leipoa jotain raikasta herkkua ja jotain mitä ei ole tehnyt ennen.
Ja kova hinku on myös ollut Ranskalaisen keittiön salaisuuksiin ( kun julie childin -> ranskalaisen keittiön  salaisuudet kirjaa koitin ostaa netistä, mutta sitä ei ollut saatavilla kyseisestä  kaupasta). Eritoten siinä viehättää niiden ranskalaisten tapa nauttia kaikesta mitä ne tekee. Ja varsinkin ruoanlaitossa.
Me kun ollaan varsinaisia nautiskelijoita ruoan suhteen... 

Se kuva kun nainen essussa häärii täydellisen viehättävästi ja tarkasti ja nauttien keittiössään, missä valmistuu rakkaudella ja taidolla tehtyä maukasta ruokaa. Ei se niin oikeesti mene... tiedetään.. Mutta kun edes sais sitä maukasta ruokaa :D 
Vaikka siihen pääsy edellyttäis totaalista kaaosta keittiössä, niin se on kuitenkin sen väärti ;).

NO! asiaan.

Tosiaan, ohjeen löysin täältä, ja se menee näin.

Tarte au citron
1 piirakka (vuoka 23cm), n. 8-10 palaa

Täyte: (ohje täältä)
2 sitruunaa (eli reilu 1 dl mehua ja n. 2½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta)
4 kananmunaa
2 dl sokeria (185g)
1 1/4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Pohja: (ohje täältä)
110g kylmää voita kuutioina
2 1/3 dl vehnäjauhoja
1 1/5 dl tomusokeria
ripaus suolaa


Tee näin:

Täyte:
1. Tee ensin täyte. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori hienoksi (huom! vain uloin keltainen osa). Purista mehu. Sekoita kananmunat ja sokeri nopeasti vispilällä tasaiseksi, älä vatkaa! Lisää kerma, suola ja sitruunan kuori ja mehu ja sekoita nopeasti. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi lepäämään.

Pohja:
2. Tee pohja sillä aikaa kun täyte lepää jääkaapissa. Kuutioi kylmä voi ja laita yleiskoneeseen muiden pohjan ainesten kanssa. Sekoita kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Ota pois koneesta ja muotoile käsin litteäksi lätyksi. Nosta taikina vuokaan ja levitä käsin vuoan reunoille ja pohjalle. Laita pohja jääkaappiin 15 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 175 C asteeseen.
3. Ota pohja jääkaapista ja pistele siihen haarukalla muutama reikä. Pohjan päälle kannattaa laittaa leivinpaperinpalanen ja painoksi esim. kuivattuja herneitä, keittämätöntä riisiä tai keraamisia paistokuulia jos sinulla on sellaisia. Esipaista pohjaa n. 15 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken. Alenna uunin lämpötila 150 C asteeseen.

Kokoa:
4. Kaada täyte siivilän läpi haalean esipaistetun pohjan päälle. Nosta piirakka varovasti uunin keskitasolle ja paista 25-30 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 


Itse en malttanut odottaa montaa tuntia että torttu jäähtyy.. Ja kirpeä maku oli tosi terävä kakun ollessa vielä lämmintä ja pehmeää, mutta ei liian kirpeä varsinkaan haudutetun teen kanssa. Täydellinen iltapala <3

Tortun voi koristella halutessaan tomusokerilla ja sitruunankuorella.

Oma tuotokseni näytti uunista tultuaan tältä :




Jos oikein kauniita kuvia tahdotte nähdä niin menkää linkin kautta katsomaan :D itse en jaksanut / malttanut rakentaa rekvisiittaa ja koristella torttua. Mutta hyvää tää on! Suosittelen kokeilemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti