2016/04/17

Miten sinä autat?

Tiesittekö, että suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnon varoista nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aikaisemmin? 

Eilen sunnuntaina 17. päivä, vietettiin siis suomalaisten ylikulutuspäivää. 
Toi on kamalaa! Shokeeraavaa ainakin omasta mielestäni. Apua. Heti tämän jutun luettua tulee paniikki ett mitä MINÄ voin tehdä, jotta asiat menevät parempaan suuntaan?

No löysin heti WWF:n ruokaoppaan, missä on tietoa siitä miten voimme toiseksi merkittävintä tekijää kulutuksessamme vähentämään: Ruoka. 

Siitä löydät tietoa ja apuja muutokseen esimerkiksi täältä.

Suurin yksittäinen syy suomalaisten ylikulutukseen on energiatuotannon ja liikenteen kasvihuonepäästöt. Tähän ollaan meidän perheessämme jo alettu vaikuttamaan! 
Sillä suosimamme maalämmön käyttö on tutkitusti ympäristöystävällisin tapa lämmittää talonsa. Tähän auttaa myös se kuinka hyvin talo on eristetty ja kuinka lämpimänä huoneilman pitää. Asteenkin muutos pienempään säästää kuitenkin jo pari prosenttia heti sähkönkulutuksessa. 

Ruokaan ja kierrätykseen perehdyn muuton tapahduttua. Haluan kuitenkin että pystyttäis kierrättämään kaikki mahdollinen jäte mikä meiltä syntyy. Näin ollen esimerkiksi roskiskaapin sisus on merkittävä tekjiä siihen kuinka helppoa ja miellyttävää kierrättäminen on. Sehän on ihan selvää! Entäs biojäte?
Komposti pihalle. Lisäksi meillä on koira, joka vähentää helposti ruoan heittämistä roskiin :D 

Lehdet ja pahvit poltetaan, lasi ja metalli viedään niihin tarkotettuihin jätepisteisiin. Samoin vanhat tekstiilit. Ei yleisroskiin vaan niille tarkotettuun jätepisteeseen. Näiden kaikkien jälkeen ei jätteistä jää kierrättämättä muu kun muovi. Jos saisin päättää, en ostais ainuttakaan muoviin pakattua elintarviketta, siivousainetta tai mitään muutakaan! 

Mutta, koska täällä ei vielä ole herätty, ja joku perustanut kauppaa mistä tuotteet saisi ostaa samoihin omiin astioihinsa. Niin luojan kiitos, meidän kaupunkiin on tullut muovinkierrätyspiste. 

Kuinka kätevää se sitten tulee olemaan, kerätä kaikki muovit yhteen ja viedä pari kertaa viikossa autolla ne kierrätyspisteeseen? En oo edes ihan varma missä se on :D 
Mutta eiköhän se selviä. 

Kiinnostuin kans sähköauton ostamisesta. Se olis kätevää, niin kauan kun sähkö, jolla auto ladataan on tuotettu fiksusti... Tai hybridi? Joka tapauksessa, joku vähemmän kuluttava ja ympäristöystävällisempi auto olis mun mieleeni. Mutta kesähän on täällä, ja pyörällä pääsee? :D Sillä siis mennään niin kauan kun on sit taas talvi ja jäätä. 


Hoen koko ajan että SITTEN kun ollaan muutettu niin... ja joka asiaan. Mutta tottapuhuakseni, kiinnostus mihinkään muuhun kun siihen asiaan on 0%.
Tää on tarpeeks raskasta tällä hetkellä ilman mitään muuta ylimäärästä mietittävää. 

Mutta kuten seuraavasta kirjotuksesta käy ilmi, muutto on nyt ihan OIKEASTI ihan nurkan takana...

Mutta... Miten sinä vähennät omaa hiilijalanjälkeäsi?
<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti