2015/04/23

Vappu sima: Perinteistä vai jotain uutta?

Olen aikaisemminkin valmistanu kotitekoisesti simaa. Sitä tuli noin 8L ja se kaikki meni kahdessa päivässä.. Jouduin jo vähän varjelemaan sitä ämpäriä että olisi vapuksikin vielä jotain jäljellä :D
(Taisin kyllä joutua osittain turvautumaan kaupan simaan sinä vappuna)

Tänä vuonna sain fantastisen inspiksen!

Teen perinteistä simaa + SIMAMEHUJÄITÄ
Idea on täysin LIEMESSÄ- Ruokanlogista. Ja bongasin sieltä myös variaation lempipaukustani: Mojitosta. = Mojito mehujäät :P




Perinteinen sima

1 sitruuna
4 l vettä
nokare tuorehiivaa (herneen kokoneinen pala) tai 1/4 tl kuivahiivaa
(rusinoita)

Tästä satsista saa sellasen 4 litraa simaa. Itse teen tämän kaksinkertaisena jotta sitä tosiaan riittää edes pariks päiväks :D  Keitä puolet vedestä, ja kaada vesi sokereiden päälle. Sekoita. Laita joukkoon loput vedestä ja puristettu sitruunan mehu. Liota hiiva tilkkaan vettä ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä yhden päivän ajan. Pullota sima puhtaisiin pulloihin, ja lisää halutessasi rusinat. Simanpullotukseen käy parhaiten pullo jossa korkki jää "ilmavaksi" - paineet pääsevät helpommin pihalle. Huoneenlämmössä minimi odotusaika on 3 päivää, jääkaapissa noin viikko. 

Mutta tosiaan, simaahan vois jotenkin muuttaa...? Vois tehdä perinteisestä simasta jonkunlaisen uuden variaation!
Simaa voisi maustaa esim inkiväärillä! Tai limellä sitruunan sijaan! Vaihtoehtoja tähän olisi varmasti vaikka kuinka. Jokainen saa itse päättää minkälaisesta pitää- ja miellä simaa juodaan perinteiseen malliin. Tosin jos sima jää ja kokeilen kaataa siman mehujäämuotteihin. Aion sinne laittaa ehdottomasti limen viipaleen ja ehkä mintunlehtiä myös :)
Ja sitten mitä pitää ehdottomasti kokeilla:



Mojito mehujää


6-8 kpl

5 dl kivennäisvettä
1 lime
pari oksaa tuoretta minttua
3 rkl Dansukker fariinisokerin jämiä
3 cl rommia (esim. Havana Club 7 vuotias)


Sekoita vesi, fariinisokeri ja 1/2 limen mehu. Laita mintun oksat vesi-sokeriliemeen ja anna olla 10 minuuttia. Sekoita rommi joukkoon.  Laita limesiivu ja mintun varsi jokaiseen muottiin. Jäädytä. Nauti. Elämää on vapun jälkeenkin.

Katotaan minkänäkösiä noista mehujäistä tulee... 
Ihanaa Vapun odotusta!

p.s. onhan valmistujaislakit vielä säilössä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti