2014/12/22

"Joulu on, millaiseksi teet sen"




Jouluna ollaan perheen kanssa. Rauhassa.
Tähän ainakin tähdätään. Mutta mullakin vanhemmat eronnu, ja miäski tossa jolla on vanhemmat ja sukulaiset ja joka paikassa tarttis ehtiä käymään muka.
Ollaan sovittu aika kompakti joulu mun mielestä.
Aattona sukuloidaan ja joulupäivä vietetään kotona joulu vähänniinku uudestaan, sillä sillon on poju kotona isältään ja sille päivälle on pukki luvannu tulla :)

Joulumenuusta ei ollut tietoa ennenkun vasta nyt :D
Jouluruokaa halutaan kuitenkin kotonakin olevan jos meille kerran tulee porukkaa joulupäivänä.
Meillä ei viime jouluna ollut sitä perinteistä joulukinkkua, rosollia ja herneitä ja perunoita ja kastike.

R paistoi meille ankanrintaa, ja torilta haettiin erilaisia kaloja. Lisäks oli muistaakseni valkosipuliperunoita? en muista ihan tarkalleen... Kaks kaupasta ostettua valmislaatikkoa vielä lisäks tohon. Siinä oli meillä kevyt joululounas viime vuonna, sillä siitä mentiin sitten vielä kylään ja syömään muualle :)
se oli hyvä. Sillon ei ollut lapsia kylässä ja ch oli vielä niin pieni että söi omia ruokiaan.



Mutta tänä vuonna haluan PERINTEISEN joulun. Tein itse lanntu- ja porkkanalaatikkoa sekä sinappia. R graavaa (sanotaanko se noin?) itse lohen, ja paistaa kinkun pystyuunissa :)

Elikkä meillä näyttää joulumenu jotakuinkin tältä:

Kalalautanen(erilaisia kaloja ja mätejä)

joku salaatti ( ehkä joku waldorfin salaatin tapanen)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lanttulaatikkoa

Imellettyä perunalaatikkoa

porkkanalaatikkoa

perunoita

herneitä

kinkkua

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Karpalo- kanelikinuski- pavlova

itse tehtyjä tryffeleitä/ konvehteja


Ahh vesi herahtaa kielelle kun ajattelen kaikkia ihania jouluruokia :P

Itse en mielestäni stressaa joulusta niinkuin jotkut tekee.
Miksi siitä stressaisi? Että ehtiikö kaiken tehdä ajoissa? Pitävätkö lahjan vastaanottajat lahjoistaan? Onko ruoka hyvää? onko koti tarpeeksi siisti? HEI HALOO!
Niinkun otsikkokin sanoo: Sinä itse päätät millaiseksi teet joulusi. Jos stressaat ja häsläät niin et nauti olostasi ja joulu ei ole sillon mukava muisto, vaan voi pahimmassa tapauksessa ahdistaa jo se ensi vuoden joulu!



En tiedä olenko ihan yksin tän oloni kans, mutta mä NAUTIN olostani joulua tehden. Mä teen itselleni hyvän olon tekemällä sellasia asioita mistä nautin. Siivoon, mutten ota stressiä siitä. Järjestelen tavarat omille paikoilleen, imuroin ja pesen lattiat. Pölyjä en pyyhi enkä ikkunoitakaan pese. keväällä sitten ;)

Lahjat mietin etukäteen. Aloitan pohdiskelun suurinpiirtein syys/lokakuussa. Kirjotan listan monesti uudestaan ja uudestaan kun ideat vaihtuu, tai keksin paremman idean :) Itse arvostan että lahjan takana on joku merkitys. Että ihminen keneltä saat lahjan on tosissaan ajatellut mitä haluaisit.
Toki ns. "täytelahjojakin" ostan. Ihmisille ketä ei itsekään tiedä mitä haluaa,

Esim itse tehdyt suklaakonvehdit, kuka ei pitäisi sellaisesta lahjasta! (paitsi ihmiset ketkä eivät syö suklaata tai ovat allergisia)

Viime jouluna huomasin yhden tärkeän seikan. Paras kokemus joulusta oli meillä kotona vietetty aika tärkeiden ihmisten ollessa paikalla. Koska sillon pystyin itse vaikuttamaan tunnelmaan. Mielestäni se oli rento, kotoisa ja lämmin. Ja sitähän siinä haetaan, joulussa. Lämmintä rakkauden ja ruoan täyteistä aikaa, jolloin rauhoitutaan (viimeistään lahjojen avaamisen jälkeen) ja saunotaan :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti