Itse tekemisen intoa löytyy varmasti monelta. Mutta mooni asia askarruttaa mieltä: Se vie kamalasti aikaa, miten kaikki säilyy, miten paketoin ne, missä säilytän valmiita lahjoja antamiseen asti, onko aikaa miettiä kaikkia ihania yksityiskohtia?
Ei huolta! Tässä muutama idea, joista itse tykkään. löytyy suolaista, makeaa, kaikenikäisille sopivaa yms.
Suklaa. Suklaakonvehdit. Karamellit. Toffee.
Ahh näitä ihanuuksia, jotka ovat parhaudessaan todella nopeita (paitsi jos jonkun täytyy antaa jäähtyä) ja helppoja toteuttaa ja maistuvat silti loistavalta!
Mustikkatryffelit
150g mustikoita
1 dl sokeria
300g tummaa suklaata
50g voita
noin 150 g valkosuklaata tai muuta suklaata (maun mukaan)
Paloittele suklaa kulhoon. Keitä mustikoita ja sokeria 5 minuuttia. Puserra seos siivilän läpi suklaan joukkoon. Lisää myös mustikkaseos massaan. Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa. Pyörittele massasta palloja ja laita ne jääkaappiin kovettumaan ennen päällystystä. Sulata valkosuklaa ja valuta kylmien tryffeleiden päälle. Koristele halutessasi rakeilla, mustikkajauheella tms ja anna jähmettyä kylmässä.
Minttupihvit
½prk kondensoitua maitoa (toisen puolikkaan voi käyttää vaikka jäätelöön tai tehdä tuplasatsin)
5dl tomusokeria
piparminttuaromia
(elintarvikeväriä)
tummaa suklaata
Sekoita kondensoidun maidon (keittämättömän) joukkoon tomusokeri ja aromi. Värjää halutessasi massa esim. vihreällä elintarvikevärillä. Massa on koostumukseltaan sopivaa, kun se muistuttaa lasten muovailuvahaa. Pyöritä massasta palloja ja paina niitä kasaan, tai muotoile neliöiksi, kuten minä. Massaa voisi kaiketi myös kaulita ja ottaa muotilla paloja. Laita palat leivinpaperille ja anna olla kylmässä (jääkaappiin tai pakastimeen). Sulata tumma suklaa ja dippaa palat suklaassa. Nauti!
Tumma suklaa oli näihin kyllä nappivalinta, ettei paloista tule liian makeita. Tästä satsista tuli lähes nelisenkymmentä minttupihviä.
Macarons:it on kans todellista herkkua! Ja kauniita jos jaksaa alkaa elintarvikeväreillä leikkimään. Niitä pystyy myös soveltamaan suolaisiksi, ihana aurajuusto macaronsit löydät täältä maistoin niitä kerran juhlissa ja ne olivat taivaallisia!!. TAI makeiksi täytteeltään. Ohjeen bongasin täältä. Hyvät ja selketä vaiheet ja kuvat löytyy sieltä :)
Baileys konvehdit K18!!
1 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
200 gr tummaa suklaata
0,5 dl baileys-likööriä
kiehauta kerma, lisää vaniljasokeri ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa sekä baileys sekoita tasaiseksi massaksi ja lusikoi/pursota konvehtivuokiin anna jähmettyä jääkaapissa, jossa ne myös kannattaa säilyttää
Kermatoffee
5 dl kermaa
250g sokeria
120 g glukoosia (panimosokeri)
2 tl vaniljasokeria
Mittaa kaikki ainekset vaniljasokeria lukuunottamatta paksupohjaiseen kattilaan. Laita lämpömittari myös kattilaan, niin pystyt seurailemaan tarkasti seoksen lämpötilaa. Keittele seosta kunnes se saavuttaa 125 asteen lämpötilan. Lisää vaniljasokeri sekaan ja kaada seos kevyesti öljytylle leivinpaperille, joka on asetettu vuokaan. Vuoan koko riippuu siitä kuinka paksuja kinuskeja haluaa. Itse käytin noin 20x25 cm kokoista astiaa. Anna kermatoffeiden jäähtyä jääkaapissa ja leikkaa jähmettyneet karkit terävällä veitsellä sopiviksi paloiksi. Kääri kermatoffeet leivinpaperiin tai kirkkaaseen paperiin. Itse käytin paistopussia, jonka leikkasin sopivan kokoisiin paloihin.
Ihania kermatoffeitahan voi maustaa oman maun mukaan, esim pähkinärouheella, piparmintulla, appelsiininkuorella tai vaikka chilillä! :)
Lumipallot
250 g mantelimassaa
100 g nougat'a
200 g valkoista suklaata
Muotoile mantelimassasta palloja. Tee teelusikan varrella palloon keskelle pieni syvennys.
Laita sinne nougat-pala. Peitä reikä pyörittämällä palloa. Laita täytetyt pallot jääkaappiin.
Sulata suklaa vesihauteessa sillävälin. Kasta pallot suklaaseen ja laita leivinpaperille. Säilytä pallot jääkaapissa.
Saat Mozartkuulia, kun valkoisen suklaan jälkeen kastat pallot vielä tummaan- tai maitosuklaaseen ja sotket mantelimassan joukkoon ruokalusikallisen konjakkia, rommia tai appelsiinimehua.
Vadelmamarmeladit
(noin 20-25 palaa)
5 dl metsävadelmia (pakasteena)
1 1/2 dl vettä
3 1/2 dl hillo-marmeladisokeria
erikoishienoa sokeria/tomusokeria
Mittaa kattilaan vesi ja (pakaste)vadelmat. Annan kiehahtaa ha kaada siivilään. Siivilöi mehu ja painele vadelmat siivilän läpi, niin etteivät siemenet päädy marmeladeihin. Kaada mehu sekä paseerattu vadelma takaisin kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri sekaan. Anna kiehua, kunnes seos sakenee hieman (noin 15-20 minuuttia). Kaada seos kevyesti öljytyn leivinpaperin päälle noin 10x15 cm rasiaan. Anna jähmettyä. Nosta hyytynyt marmeladi pois rasiasta ja leikkaa paloiksi. Kierittele marmeladit joko erikoishienossa sokerissa tai tomusokerissa.
Suklaapalloja jenkeistä
Tarvitset:
8 ounces Tuorejuustoa
1/3 cup Suklaanappeja
Lisää suklaa nappeja koristeluun
Siinä kaikki!
Pistä tuorejuusto kulhoon, ja anna pehmetä ihan hitusen jotta se olisi helpompi sekoittaa, mutta ei liikaa jotta saat pyöriteltyä siitä palloja. Sulata suklaa, sekoita se tuorejuustoon ja tee lusikalla, tai millä välineellä nyt saat parhaiten tehtyä nokareita alustalle leivinpaperin päälle ja pistä jääkaappiin jähmettymään. Sen jälkeen sulata koristeluun tarvittava suklaa, ja dippaa pallerot sulaan suklaaseen ja aseta kaikki dippailtuasi taas jähmettymään jääkaappiin. Mielellään suljettuun rasiaan sitten loppupeleissä säilöön, sillä suklaa on varsinainen haju ja makusieni, joka imee itseensä jääkaapista muidenkin ruokien maut :S Voit jatkaa ohjetta sekoittamalla sekaan esim vadelmaa, pähkinärouhetta yms täytteeseen.
Syntisen hyviä suklaapalloja jenkeistä
16 oz (400ml) semisweet chocolate chips
1 cup (240ml) heavy whipping cream
1/4 - 1/2 cup cocoa powder, for dusting
Prepare the chocolate chips in a medium bowl. Heat the heavy whipping cream in a small saucepan on medium-high heat, just until it begins boiling. Immediately transfer the heavy whipping cream to the chocolate chips and stir until smooth. Chill in refrigerator for several hours or preferably overnight.
The next day, use a truffle scoop or hand-and-spoon method to shape the truffles. Chill in freezer for another couple hours, then prepare a bowl of cocoa powder and roll the truffles in it until completely coated. Chill again before serving, or enjoy right away.
Täältä lisää amerikkalaisten ja englantilaisten mitoista meidän mittoihimme :)
Paketointi
Käyttäkää mielikuvitustanne! Paketti voi olla niinkin yksinkertainen kuin kananmunakenno, tai itse kartongista taiteltu laatikko! :)
Tässä muutamia ideoita:
Tästä tulikin tosi pitkä postaus :D Nyt toivotan kaikille ihanaa aikaa joululahjojen ideoinnissa :P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti